Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Αν περιηγηθείτε για λίγο στην Κέρκυρα θα διαπιστώσετε εύκολα ότι η τοπική κουζίνα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό μείγμα μεσογειακής διατροφής. Μποστάνια, αμπελώνες, ψαρόβαρκες και κοπάδια αιγοπροβάτων μαρτυρούν τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων. Σαλάτες, λαχανικά, ψάρια, λίγο κρέας, τυροκομικά, αγνό ελαιόλαδο και πολλά φρούτα συνθέτουν το καθημερινό τους τραπέζι. Με επιρροές από την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Αγγλία και βάση στην παραδοσιακή αρχαία Ελληνική κουζίνα, οι Κερκυραίοι μαγειρεύουν με μεράκι. Τιμούν ιδιαίτερα το κόκκινο πιπέρι (πάπρικα), το σκόρδο, τα κρεμύδια και το μαϊντανό. (Ψάξτε για ψάρι μπουρδέτο, ψάρι μπιάνκο, γνήσια παστιτσάδα, στακοφίσι, μπακαλάρο με κρεμίδια, σουπιές με μακαροντσίνι ή τα σπάνια ντόπια ζημαρικά, λάχανα τσιγαρίδι, πλεμώνα, κουλούρα πεταχτή, σοφρίτο.)

Συνοδεύουν το φαγητό τους με εξαιρετικά κρασιά και ειδικά τον "Κακοτρύγη" ( "Ανθωσμίας οίνος" κατά τον Θουκυδίδη ).



Τα ντόπια γλυκίσματα θα τα βρείτε δυσκολότερα αφού αποτελούν σήμερα σπάνιο έδεσμα φτιαγμένο από ντόπιους παλιούς μαστόρους με γνώση και πείρα. Είναι κυρίως γλυκά του κουταλιού, ξερά σύκα, συκομαϊδες (ένα έδεσμα από δουλεμένα ξερά σύκα), μάντολες (μελωμένα αμύγδαλα), περγαμόντο απλό ή με σοκολάτα, μαντολάτο αλλά και γλυκά βασισμένα σε αμυγδαλόψιχα (νύφες) ή υπόξινη κρέμα σαντιγί (πάστες). Θα τα αναγνωρίσετε από το λεπτό άρωμα του Κερκυραϊκού περγαμόντου (μια ιδιαίτερη λευκή ράτσα που υπάρχει μόνο στην Κέρκυρα), του νάνου μανταρινιού και του κουμ-κουατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου